Szállás Békéscsaba, szállásfoglalás, programok, látnivalók egy helyen.

útiterveim Belépés
Hétvégére
Következő nyaralásra
Egyszer megnézném

Magyarország » Békés megye » Békéscsaba  

Halászlányos kút

  • Halászlányos kút, Békéscsaba

Elérhetőségi adatok
Békéscsaba, 5600., Kossuth tér
  Szállásfoglalás a környéken »
Ismeri a szolgáltatást?
Írjon értékelést

Az első békéscsabai artézi kút

Békéscsaba első artézi kútjának fúrása Zsigmondy Béla mérnök nevéhez fűződik, aki 1890-ben 5 hónapnyi kemény munkával egészséges vizet fakasztott a békéscsabaiak számára.

Már előtte is próbálkoztak artézi kút ásásával, mint például 1885-ben Gold János fúrómester, de a siker akkor még elmaradt.

Miután Zsigmondy végzett a fúrással az akkori Templom téren, (ma Kossuth tér) Berndt Ferenc építész kalázi édesvízi mészkőből elkészíti magát a kút építményét is. A főoszlop és a medence idomai Zenger Béla budapesti kőfaragó munkája.

Végül 1892-ben készült el teljes egészében a kút építmény, melynek nyolc nyílásából folyt a víz a medencébe, tetejét pedig egy két méter magas kagylóban álló, kezében halat tartó Najád nimfa szobra díszítette. A görög mitológia szerint a najádok azok a nimfák, akik a források, kutak, patakok gondozói.

A II. Világháború után elfojtásra kerülő kutat 2002-ben kormányzati és lakossági összefogással a Kossuth téren újból felépítették. A ma látható kúton már az eredeti Najád szobornak csak a másolata látható, melyet Mészáros Attila szobrász készített.
forrás: bekescsaba.hu

Értékelések  Írjon értékelést

Nézz körül máshol is

 
Ez az oldal cookie-kat használ, hogy biztosítsa a legjobb felhasználói élményt. Rendben